Şarjlı Matkap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

şarjlı matkap

Evlerde yapılacak montaj işlemlerinde şarjlı matkap kullanımına ihtiyaç duyulur. Bunun için ürünün satın alınması gerekir. Ancak şarjlı matkapların satın alınımında dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Bu detayların neler olduğunu ve matkap seçiminin nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağız.

Şarjlı Matkap Nedir?

Vida sıkma, vida açma ve delme işlemleri için kullanılan ve pilleri sayesinde prize takılmadan çalışan matkaplara şarjlı matkap denir. Bu aletlere akülü vidalama ya da akülü matkap ismi verilir. Çünkü elektrik prizine takılarak şarj edilen parçaları aküleridir. Bu sayede montaj ya da söküm işlemlerinde ihtiyaç anında prize takılması gerekmez ve önceden yapılan şarjı sayesinde kolayca kullanılır.

Şarjlı matkapların en önemli görevi vidalama yapmaktır. Vidaların insan gücü dışında sıkılmasını sağlar. Ayrıca önceden takılmış vidaların sökülmesi işlemini de yerine getirir. Bunun dışında beton, ahşap ve metal zeminler üzerinde deliklerin açılmasını kolaylaştırır.

Şarjlı Matkap Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şarjlı matkaplar evlerde ve iş yerlerinde ihtiyaç duyulan önemli aletlerden birini oluşturur. Mobilyalar, aksesuarlar ve dolaplar gibi ürünlerin montajının hızlı şekilde yapılmasını sağlarlar. Bu nedenle her yapıda bir tane bulunması insanlara kolaylık sağlar.

Şarjlı matkaplar geliştirilen özellikleriyle dikkat çekerler. Ayrıca marka ve modellerinin çeşitli olması alımda dikkatli olunması zorunluluğunu ortaya çıkarır. Şartlı matkaplar alınırken dikkat edilmesi gereken detaylar vardır.

Bunlar;

  • Temel fonksiyonları
  • Akü türü
  • Voltaj miktarı
  • Amper miktarı
  • Darbe durumu
  • Garanti süresi

Bu özellikler dikkate alınarak ihtiyacın karşılanacağı şarjlı matkabın alınması mümkün olur. Özellikler belirlendikten sonra fiyat araştırmasıyla uygun ürün satın alınabilir.

Temel Fonksiyonlarına

Şarjlı matkap satın alırken ürünün temel fonksiyonlarını öğrenmek gerekir. Böylelikle ürünün evlerde ya da işyerlerinde yapılacak işlerde fonksiyonel kullanıma sahip olup olmayacağı anlaşılır.

İlk olarak matkabın yüksek akü seviyesinde olup olmadığının öğrenilmesi gerekir. Ayrıca hangi alanlarda kullanılabileceği ve hangi işleve sahip olduğu öğrenilmelidir. Bunun dışında matkap modeli içerisinde bulunan parçalar bilinmelidir. Böylelikle uygun modelin seçimi kolaylaşır. Son olarak şarjlı matkabın amatör, profesyonel ya da yarı profesyonel özelliklere sahip olup olmadığı incelenmelidir.

Akü Türüne

Şarjlı matkabın vidalama, vida sökme veya delik açma görevlerini eksiksiz yerine getirmesi aküsü sayesinde mümkün olur. Bu nedenle ürünü satın alırken akü türünün dikkate alınması önemlidir.

Akülü vidalama satın alınmadan önce akü türünün ne olduğu öğrenilmelidir. Günümüzde en performanslı akü türünü lityum iyon aküler oluşturur. Bu nedenle modeller incelenirken lityum iyon ya da kısaltılmış şekliyle li-lon akü ibaresi aranmalıdır. Bu türdeki akü sayesinde matkabın kullanılmadığı durumlarda şarjı bitmemiş olur. Bununda dışında matkabın çift akülü çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır. Böylelikle profesyonel montaj çalışmalarında satın alınacak akünün kullanılabileceği anlaşılır.

Şarjlı matkaplarda akü türünün lityum iyon olmadığı durumlarda nikel kadmiyum akü olması mümkündür. Bu aküye sahip matkapların satın alınması durumunda kullanımda olmaması halinde bile şarjının bittiği görülür. Bu da matkabın istenildiği zaman elektrik desteği olmadan çalışmasını engeller.

Voltaj Miktarına

Vidalama ve delik açma işlemleri için kullanılacak şarjlı matkap almadan önce voltaj miktarı incelenmelidir. Aletin voltaj miktarının yüksek olması akü gücünü ve daha güçlü şekilde işlevini yerine getireceğini gösterir. Voltaj miktarına dair bilgilere erişmek için ürünlerin akü volt özelliğini incelemek gerekir.

Akülü vidalama matkaplarında bulunabilecek voltaj miktarlarını şunlar oluşturur;

  • 4 volt
  • 6 volt
  • 8 volt
  • 12 volt
  • 18 volt
  • 20 volt
  • 36 volt
  • 58 volt

Hafif işlemler yapmak için şarjlı matkaba ihtiyaç duyuluyorsa 18 volta kadar olan modellerin alınması uygun olur. Ancak profesyonel işlemler yapılacaksa 20 volt üzerinin aranması yapılacak işlemlerde güçlü makinenin kullanılmasına yardımcı olur.

Amper Miktarına

Şarjlı matkapların alımında voltaj miktarı kadar amper miktarının da önemi bulunur. Bu nedenle model incelerken amper özelliklerine de bakılması ve öğrenilmesi gerekir. Amper miktarı akünün sağlayacağı akımı ifade eder. Bu da akünün çalışma süresi üzerinde etkili olur.

Bir şarjlı matkabın amper miktarı Ah ile ifade edilir. Örneğin matkap 5 Ah kapasiteye sahipse cihazın çalıştığı durumda 1 saatte 5 amper seviyesinde akım sağlayacağı anlaşılmalıdır. Amper seviyesinin artmasının matkap aküsünün şarj edilme süresini artıracağını bilmek gerekir. Ancak matkabın çalışma süresi açısından ise Amper miktarının yüksek olması gerekir.

Darbe Durumuna

Akülü matkaplar darbeli ya da darbesiz olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Bu nedenle matkap almadan önce darbe durumunun öğrenilmesi gerekir. Akülü matkap basit delik açma işlemleri için kullanılacaksa darbesiz özellikte olması tercih edilmelidir. Bu özellikteki matkaplar deliğin açılacağı zemine baskı uygulamaz ve zarar vermez. Delik açma işlemini ise dönerek gerçekleştirir.

Sert yüzeyler üzerinde delik açma ya da vidalama yapılması gerekiyorsa darbeli özelliğe sahip şarjlı matkapların kullanılması gerekir. Bu özelliği sayesinde yüzeye darbe uygular ve deliğin daha hızlı açılmasını sağlar. Özellikle uzun sürece montaj ve yenileme işlemlerinde darbeli matkapların tercih edilmesi işin hızlı şekilde yapılmasına yardımcı olur. Ayrıca matkap darbeyi doğru alana uygulayacağı için farklı alanlara zarar verme ihtimalini ortadan kaldırır.

Garanti Süresine

Elektrikli aletlerin garanti sürelerinin bulunması arıza durumunda onarım işlemlerinin garanti kapsamında değerlendirilmesini sağlar. Ayrıca gerekli durumlarda ürün değişim imkanı da sunar. Bu nedenle şarjlı matkapların alımını yaparken garantisinin olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca garanti süresinin fazla olması ürünün garanti altında daha uzun süre kalmasını ve gerekli durumlarda teknik desteğin alınmasına yardımcı olur.

Montaj işlemlerinde kullanmak için aradığınız şarjlı matkabı AssurPlus üzerinden alırsanız modelleri genel olarak 2 yıl garantiyle kullanabilirsiniz. Böylelikle garanti döneminde yaşanacak arızalarda avantaj elde edersiniz. Ayrıca ürününüze uygun yedek parçaların bulunması ve teknik destek konusunda avantaj elde edebilirsiniz.

Etiketler: Şarjlı Matkap
Ağustos 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR