Matkap Ucu Nasıl Takılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Matkap Ucu

Matkap ucu işlem yapılacak olan zeminin sertliğine ve dayanıklılığına uygun olmalıdır. Örneğin demir içermeyen metallerde delik açmak için taşlanmış metal uçlar tercih edilir. Yapıları kısmen taşlanmıştır ve bakır, pirinç, alüminyum, çinko gibi zeminlerde kullanıma uygundur.

Titanyum kaplı uçlar daha çok çelik malzemeler için idealdir. Daha da yumuşak zemin için ise ahşap uçlar tavsiye ediyoruz. Bunlarda iki tane ön kesme çıkıntısı bulunur. Ahşap yüzeylerde düzgün bir çalışma için mükemmel performans sunar. Taş, beton ve duvar gibi alanlarda özel olarak geliştirilen beton ucu kullanılır.

Bu parçalar darbeli ya da döner delici matkapta kullanılır. Beton ve duvar delmenin yanı sıra kırma işlemlerinde de kullanıma uygundur. Darbeli veya darbesiz olsun tüm çeşitlerde uçların takılıp çıkartılması son derece kolaydır. Önemli olan yapılacak iş için doğru uca karar vermektir.

Matkap Ucu Nasıl Takılır?

Matkabın uç kısmında mandren adı verilen bir parçası vardır. Bu çelik parça şarjlı matkap ucunun yuvasıdır. Parça çevirmek suretiyle kolayca gevşetilir ve yine kolayca sıkılır. Tercihen cihaz düşük devirde çalıştırılmak suretiyle de bu parça açılabilir. Çevirmek buradaki tırnakların genişlemesini sağlıyor. Tırnaklar ucu tutan önemli yapılardır. İçindeki takılı uç kolayca çıkartılabilir aynı şekilde yeni uç takılabilir.

Matkap Ucu Elle Nasıl Takılır?

Elle uç değiştirmek için mandrenin açılması gerekir. Parça soldan sağa doğru elle çevrilir. Tırnakların gevşemesi ile oluşan yuvada varsa önceki kullanımdan kalma uç çıkarılır. Uç yoksa yenisi yerleştirilir.

Daha sonra mandren sağdan sola doğru döndürülür ve dişleri sıkıştırılır. Makinayı çalıştırmadan önce ucun sabitlenip sabitlenmediğini kontrol etmekte yarar var. Bu işlemi yaparken kazaya sebebiyet vermemek için güç düğmesine dokunmayın ve mutlaka emniyet kilidini aktive edin.

Makinayı Çalıştırarak Matkap Ucu Nasıl Takılır?

Uç takıp çıkarmak için matkaplarda ayar düğmesi vardır. Mandreni hafif tutulur ve ayar düğmesi sağa itilir. Ardından tetiğe de basılır ve tırnakların gevşemesi sağlanır. Varsa takılı olan uç düşer. Yenisi buraya yerleştirilir ve ayar düğmesi bu sefer sol tarafa ittirilir. Yine tetiğe basılır ve ucun kavranmasına izin verilir. Bu aşamada elinizle dişleri hafifçe sıkıştırmanız gerekecektir.

Matkap Ucu Değiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Matkabın düzgün çalışmasını istiyorsanız ucunu doğru seçmeli ve doğru takmalısınız. Uç değiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar hem cihazın düzgün çalışması hem de kaza yaşanmaması için gereklidir.

Matkap ucu değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Mandren saat yönünde çevrilerek açılmalı ve saatin tersi yönde çevrilerek sıkıştırılmalı
  • Aleti çalıştırarak değişim yapılacaksa mandren tutulur ve ayar düğmesini ittirdikten sonra tetiğe hafifçe dokunulur
  • Belirtilen işlem sıraları atlamadan takip edilmeli

Cihazdan tam performans almak ve işleri kısa sürede tamamlayabilmek için uçlar doğru tekniklerle değiştirilmelidir. Kullanılan uçların paslanmamış ya da deforme olmamasına da özen göstermelisiniz.

Sıkışan Matkap Ucu Nasıl Değiştirilir?

Matkap ucu takarken izlenen aşamaların tam tersini uygulayarak var olan ucu çıkarma mümkün. Yani hem elle hem de cihazı çalıştırarak değişim yapabilirsiniz. Bazen çıkarmak istediğiniz uç makinaya sıkışmış olabiliyor. İşlemleri eksiksiz olarak yapsanız bile çıkaramayabilirsiniz.

Mandrene sıkışan uç kesinlikle pense veya kerpeten ile çekilmemelidir. Bu müdahale yuvanın zarar görmesine neden olabilir. İhtiyacınız olan sadece bir alyan anahtardır. Alyan yardımı ile elinizi de incitmeden işlemleri yapabilirsiniz.

Alyan anahtar uç yuvasını gevşetmenize ve sıkışan ucu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Matkapla birlikte bu işlemleri yapmanız zor oluyorsa mandreni tamamen cihazdan ayırıp da yapabilirsiniz.

Etiketler: Matkap
Ağustos 21, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR