Darbeli Matkap ile Darbesiz Matkap Arasındaki Fark Nedir?

Darbeli Matkap ile Darbesiz Matkap Arasındaki Fark Nedir?

Darbeli ve darbesiz matkap sert yapılar üzerinde delik açmayı sağlayan elektronik aletlerdir. Beton, mermer, tahta, ahşap veya çelik gibi yapı malzemelerini delmek için bu el aletlerinden yararlanılır. Basit tadilat işlerinden profesyonel yapı işlerine kadar birçok kullanım alanına sahiptir. Asıl işlevi delik açmak olsa da var olan bir deliği genişletmek için de matkaplardan yararlanılır.

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Yapılan delme işlemine göre 2 farklı çeşit vardır. Sondaj ve madencilik alanlarında darbeli matkaptan yararlanırken basit döner delme işlemi için darbesiz matkap kullanılır. Matkaplar elektrikli, şarjlı veya akülü olarak da sınıflandırılır. Seçim yaparken ne için kullanacağınız büyük öneme sahiptir. Profesyonel kullanım veya hobi amaçlı çalışmaların aynı cihazla yapılması istenmedik sonuçlara neden olabilir.

Darbeli Matkap Nedir?

Matkap elektrik motoru, tetik düğmesi ve çarktan oluşur. Çark kısmı delme işleminin yanı sıra darbe etkisi de yaratıyorsa bu darbelidir. Sert bir malzemede delik açarken aynı zamanda dövme işlemi de yaparak ileri geri hareketler uygular. Delme işlemini hızlandırır ve kolaylaştırır. Daha çok beton gibi dayanıklı ve sert malzemelerde delik açmak için tercih edilir.

Darbesiz Matkap Nedir?

Delme sırasında malzemeye darbe uygulamayan yalnızca dönüş hareketi yaparak delik açmayı sağlayan elektronik el aletine ise darbesiz matkap denir. Çoğunlukla hobi amaçlı çalışmalarda veya basit tadilat işlerinde tercih edilir. Delik açma ve vidalama için doğru bir seçim olacaktır. Çok sert malzemelerde uygulama yapılacaksa devir sayısı yüksek olanları tavsiye ediyoruz.

Darbeli Matkap ile Darbesiz Matkap Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birçok alanda çalışma imkanı bulan matkaplar sıkma, delme, delik genişletme ve vidalama gibi işlerde kullanılır. Amacına göre uygun seçim yapmak bu nedenle çok önemlidir. İkisi arasında bariz farklar olsa da zaman zaman ortak çalışma alanları bulabildiklerini de belirtmek gerekiyor.

İki çeşit arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Darbeli, sert yüzeyler için tasarlanmıştır. Diğeri ise daha çok plastik metal veya ahşap gibi yumuşak malzemelerde delme işlemine uygundur.
  • Darbesiz sadece dönme hareketi yaparken öbürü ileri geri döner hareket yapar.
  • Darbe uygulayan ekstra büyük ve ağır iken darbe uygulamayan daha hafif bir yapıya sahiptir.
  • İnşaat ve tadilat için darbeli olan, mobilya montajı, el işleri veya ev içi uygulamalarda ise darbesiz kullanım alanı bulur.
  • Delik açarken darbe yapan matkapta titreşim seviyesi oldukça gürültülü iken diğeri daha sessiz çalışır.

Sonuç olarak baktığımızda hafif ve basit uygulamalar için darbesiz profesyonel uygulamalar için ise darbeli ideal bir seçenektir.

Matkap Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

İlk defa matkap satın alacaktınız sizin için karar vermek gerçekten zor olabilir. Şarjlı, kablolu, akülü, darbeli veya darbesiz gibi özellikler sizi kararsız bırakmasın. Öncelikle matkaba ne için ihtiyacınız olduğunu tespit edin. Nerede ve hangi işlemlerde kullanacağınızı netleştirin. Vidası düşmüş dolap kapaklarını mı tamir edeceksiniz? Duvara çerçeve mi asacaksınız? Betonu delip tadilat mı yapacaksınız? Amacınız her ne ise belirleyin.

Basit işlerde kullanılacak, konforlu ve hafif bir alete ihtiyacınız varsa darbesiz matkapları inceleyebilirsiniz. Portatif olsun isterseniz kablosuz olanlar tam size göre. Pil ömrü de uzun olsun derseniz o zaman da size akülü modelleri önerebiliriz.

Ustalar veya daha profesyonel çalışanlar darbeli matkapları tercih ediyor. Zorlu ve güç isteyen işlerde makinanın performansı epey yüksektir. Seçim yaparken ürünlerin fiyat performans kıyaslamasını da göz ardı etmeyin. Bütçenize uygun en kaliteli ve performansı kanıtlanmış cihazları tercih edin.

Etiketler: Matkap
Ağustos 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR